Herdenkingsevenementen 75 jaar Poolse Bevrijding

Op 8 september is het precies 75 jaar geleden dat Tielt bevrijd werd door de Eerste Poolse Pantserdivisie o.l.v. Generaal Maczek. Eveneens wordt de 100ste verjaardag gevierd van de Pools-Belgische diplomatieke betrekkingen. In Tielt wordt de Poolse bevrijder door een ruim publiek herdacht met de volgende evenementen:

ZATERDAG 17 AUGUSTUS - ZONDAG 15 SEPTEMBER
EXPO 'GEPANTSERDE VLEUGELS'
De internationale en rondreizende expo 'Gewapende vleugels' strijkt tussen 17 augustus en 15 september neer in de Kleine Zaal van de Europahal. Ontdek uniek foto- en filmmateriaal over de Poolse bevrijding afkomstig van verschillende gemeenten en privécollecties en kom meer te weten over het verloop van de bevrijding maar vooral over de heldendaden van de Poolse soldaten.
Organisatie: Poolse Ambassade van België in Brussel, de Vlaamse Gemeenschap, de Vereniging Eerste Poolse Pantserdivisie België en Stad Tielt

Openingsuren expo: donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 14u00 tot 18u00
Begeleide stadswandeling 'In de voetsporen van Generaal Maczek' met bezoek aan expo op zondag 18 en 25 augustus en zondag 1, 8 en 15 september 2019 van 10u00 tot 12u00. Gratis. Inschrijven via stadspunt@tielt.be.

Waar: Europahal (Kleine Zaal) - Generaal Maczekplein
Prijs: gratis toegang
Meer info: www.tielt.be


DONDERDAG 22 AUGUSTUS
HERDENKINGSCEREMONIE 11° POOLSE CAVALERIE DIVISIE
De 11de militaire cavalerie divisie uit Zagan (Polen) gaat terug op het oorspronkelijke leger van Generaal Maczek. Een honderdtal actieve soldaten eren hun grote voorbeeld, Generaal Maczek. Samen met hun opperbevel en het stadsbestuur brengen zij vanaf 17u00 hulde aan de Shermantank, de Stanislaspoort en het militaire ereperk. Om 18u15 speelt het Poolse militaire orkest op de Markt. Een imposante beleving!
Meer info: www.tielt.be

ZATERDAG 14 SEPTEMBER
LIBERATION RIDE
Op zaterdag 14 september vindt een grote herdenkingsdag voor de Poolse bevrijding plaats. Zie p. 50 van deze persnota.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

gratis

Organisatie

Stad Tielt - dienst Evenementen

Filter op categorie